2016. aug 01.

adattárolás atomi szinten

írta: HumanDesignBlog
adattárolás atomi szinten

Atomokban mentik el a világ minden tudását

 

Holland kutatók készítettek egy atomi méretű újraírható adattárolót, és ezen ötszázszor nagyobb az adatsűrűség, mint a legmodernebb merevlemezeken. Egyetlen négyzethüvelyknyi felületen 500 terabitnyi információt tudnának elhelyezni, ami azt jelenti, hogy

egy postai bélyeg méretű eszközön elhelyezhető minden könyv, amit az emberiség valaha megírt.

Az atomi adattárolót Sander Otte és munkatársai alkották meg a Delft Egyetemen, és a Nature Nanotechnology tudományos lapban számoltak be a munkájukról. Publikációjukban elismerik, még sokat kell dolgozni a rendszer továbbfejlesztésén, hogy piacra tudják dobni, de a munkájuk rendkívül fontos bizonyíték arra, hogy érdemes az általuk kidolgozott technikával foglalkozni.

 

yvietlllnowlwfwmplxx
Fotó: Sander Otte et al. 2016 / Nature Nanoscience

Otte és munkatársai klóratomokat helyeztek el az rézfelületen, tökéletes négyzetrács mintában. A kutatók egy pásztázó alagútmikroszkóp hegyes tűjével olvassák le az atomokat, és oda is tudnak húzni egy atomot egy lyukhoz, magyarán manipulálni, írni is tudják az adattárolót. A klóratom kétféle pozíciót tud felvenni a rézfelületen, és ettől függ, hogy a bináris 1-es, vagy 0-s értéket vesz fel.

A kutatók még nem jutottak el az 500 terbites kapacitásig, egy 8000 atomból álló eszközön próbálták ki az olvasási és írási műveleteket. A kutatók 64 bites blokkokba rendezték az atomokat, és mindegyik blokkhoz hozzárendeltek egy jelölést, amely a QR-kódhoz hasonlóan felismerhetővé teszi a blokkokat, és egyben azt is elárulják, hogy egy blokk megsérült-e. A tudósok szerint az új adattárolási technika jól skálázható.

Bár az új adattároló kapacitása túltesz minden más megoldáson, Otte szerint még javítani kell az olvasási és írási sebességet. Ennek szerencsére nem látják akadályát. Az igazán nagy problémát az jelenti, hogy az atomi tároló most még csak tiszta vákumban, -210 Celsius-fokon működik, és egy átlagos otthoni pc-ben képtelenség ilyen körülményeket teremteni.

forrás: innen

Szólj hozzá

HD-Blog